Vad kostar det att klippa klorna på hund hos veterinär?
Det kan bli ganska dyrt att klippa klorna hos veterinären, men som tur är, är det ovanligt att det behövs. Att klippa klorna på sin hund bör varje hundägare lära sig att göra själv. Det är inte särskilt svårt även om många hundar tycker att det finns roligare saker att göra tillsammans med sin husse eller matte. Vissa hundar är dock väldigt rädda om sina tassar, kanske finns minnen av tidigare tillfällen då någon hållit fast dem och klippt klor så slarvigt att det gjort ont och börjat blöda. Hunden kan inte berätta för oss vad som hänt och är din fyrfota vän väldigt orolig inför kloklippning kanske det är motiverat med ett veterinärbesök och eventuellt lite lugnande medel före klippning. I sådana fall kan det kosta från några hundralappar och uppåt.
Träna kloklippning på din valp
Om du är nybliven hundägare som sitter och funderar på vilken skötsel din lilla valp ska ha och vilka kostnader det kan medföra så är ett tips att du redan från början tränar din nya familjemedlem på att du hanterar tassar och klor på lämpligt sätt. Du behöver sannolikt inte klippa klorna alls i början, de kan vara vassa men blir sällan långa. Men öva ändå, ta klotången och låt den nudda en klo i taget på en tass i taget. Nästa gång tar du en annan tass, prata uppmuntrande med valpen och förstärk gärna med lite godis också så bli kloklippningsstunderna något positivt redan från början. Det räcker förstås inte att göra det bara någon enstaka gång utan låt det bli en regelbunden rutin. Efter ett tag kanske du kan ta flera tassar vid samma träningstillfälle.
En dag är klorna så pass långa att du försiktigt kan klippa av den allra yttersta spetsen lite försiktigt. Frestas inte att ta för mycket för att slippa nästa gång, det är mycket bättre att ta pyttelite varje gång. Dels blir det en del av träningen dels slipper du risken att klippa för långt så det börjar blöda.
Använd en vass klotång
Det finns olika modeller av klotänger, från enkla modeller som köps på apoteket för under hundralappen till elektriska värstingmodeller som kombinerar både klippning och slipning. Har du en stor hund behövs kanske lite kraftigare modeller eftersom klorna är både tjockare och hårdare. Vad du och din hund föredrar kan förstås variera men en sak får aldrig glömmas bort: Den måste vara vass. Det får inte bli så att tången klämmer ihop klon i stället för knipsar av den. Blir tången slö är det dags att byta ut den. Klipp lugnt men bestämt lite i taget utan krusiduller.
På en liten hund kan det räcka med en så kallad klosax medan en större hund har kraftigare klor som kräver en riktigt rejäl klotång. På många klotänger finns en spärr som ställer in hur mycket det går att klippa i taget, men alla klor är olika så var försiktig och ta hellre flera små klipp än ett stort för att inte riskera att klippa i den blodfyllda pulpan. På ljusa klor brukar det gå att se den tydligt, kanske finns någon enstaka klo som är ljusare och då kan du titta där och sedan klippa ungefär likadant på övriga klor.
Skulle olyckan ändå vara framme och det börjar blöda ska du inte hetsa upp dig, det känner hunden av direkt i så fall och blir själv rädd. Se bara till att ha lite bomull till hands och torka snabbt bort blodet utan att göra någon affär av händelsen. Skulle blödningen fortsätta brukar potatismjöl stoppa det lika effektivt som apotekets blodstoppare.
Om du behöver hjälp
Tycker du ändå det är svårt eller obehagligt att klippa själv kan det vara bra att ta hjälp. Djuraffärer brukar kunna erbjuda kloklippning mot en liten slant om du inte vill boka tid hos veterinären för kloklippning. Om din hund har problem med avsliten klo eller att det verkar svullet eller om hunden haltar är förstås veterinären det bästa alternativet.