Hundcenter

4 typer av pudel och lista med blandraser

En av de mest kända hundraserna är utan tvekan pudeln. Denna hund har en lång och kunglig historia. De var följeslagare till hovmännen hos Ludvig XVI i Frankrike. Med ett sådant historiskt förflutet är det förståeligt att rasen har genomgått en del förändringar genom olika avarter under årens lopp.

Pudelns finns i fyra storlekar: toypudeldvärgpudel (miniatyrpudel), mellanpudel och storpudel, som alla räknas till rasgruppen sällskapshundar. I den har artikeln kommer du få lära sig om dem alla. Vi går också in på oliak

Pudel är alltså ett paraplybegrepp som inte hänvisar till en enda typ av hund. Snarare finns det några olika typer av pudelraser som främst skiljs åt utifrån deras storlek. I den här artikeln kan läsa om de olika typerna av pudel samt deras egenskaper för att hjälpa dig att skilja dem åt.

Med framväxten av rasblandningar finns det också några vanliga pudelblandningar som ännu inte är officiellt erkända av de flesta hundföreningar. Exempelvis Royal Standard Poodle, Klein Poodle, Teacup Poodle

Hur många typer av pudlar finns det?

Efter många debatter och diskussioner mellan de olika kynologiska institutionerna runt om i världen har det fastställts rasstandarder för varje pudelklass. Därmed erkänner de totalt 4 officiella typer av pudlar. Denna klassificering är baserad på deras vikt och storlek, närmare bestämt deras höjd vid skänkeln. Att särskilja pudeltyper på detta sätt har lett till dessa kategorier:

 • Stora pudlar (även kallade standardpudlar).
 • Mellanstora pudlar
 • Dvärgpudlar
 • Leksakspudlar

Dessa klassificeringar har skapats av institutioner som Internationella kynologiska federationen (FCI). Det är dock inte alla hundregisterorgan som accepterar dessa kategorier.

Vissa organisationer såsom American Kennel Club (AKC) erkänner endast tre: standardpudel (som omfattar både stora och medelstora storlekar, minipudel (även dvärgpudel) och toy pudel. Den Svenska Pudelklubben följer den officiella indelningen baserat på de 4 storlekarna.

Pudelns kännetecken

Alla pudlar delar en viss serie egenskaper samt uppfyller kriterierna för sin givna standard. En av dem hänvisar till de accepterade färgerna på pudeln. Dessa acceptabla färger för samtliga storleksindelningarna.

Accepterade färger:

 • Brun
 • Grå   
 • Svart
 • Vit
 • Orange faluröd (aprikos)
 • Rödbrun

Ett annat kriterium för standardisering av pudlar är pälstypen som måste vara riklig, ullig, lockig eller vågig. Det är en av de lockiga hundraser som vi har kommit att älska. På samma sätt måste alla pudlar vara fysiskt välproportionerade. Pudlar har blivit kända för sina olika frisyrer. Skälen till detta är inte rent estetiska, även om detta är en stor del av det. När pudlar fäller sina kläder trasslar de tappade hårstråna in sig i den päls som fortfarande sitter kvar. Av denna anledning är det viktigt med pälsvård och att klippa pudlar är ett bra sätt att hålla dem rena.

Namnet pudel kommer från det tyska ordet pudel som betyder plaska i vattnet. Dessa hundars förfäder var i grunden en vattenapporterande jakthundar. Även om du kanske tittar på en pudels utarbetade päls och tänker att denna fångande elegans inte tjänar något syfte utöver det estetiska finns det faktiskt en bakomliggande orsak till dess utseende.

Att delar av pälsens var trimmades minskade hundens vikt och hjälpa hunden att inte snärja in sig i sjögräs under vattnet. Hårets längd tjänade till att skydda pudelns leder och organ från det iskalla vattnet. Pälsen är vattenavstötande vilket gör att pudeln blir alltså inte blir blöt inpå kroppen när den simmar

Pudeln som hundras

Pudlar är smarta, energiska och lätta att träna, vilket gör dem till roliga hundar att ha i huset. Det finns dock en hel del olika typer av pudlar att välja mellan, vilket naturligtvis väcker denna fråga: Vilka typer av raser finns det och vilken är rätt för mig? Låt oss prata om pudlar!

Pudeln är allergivänlig och fäller inte

Pudlar har fäller i princip inte alls och deras päls är mer likt hår än många andras hundars päls. Pudlar brukar anses vara allergivänliga hundar. Dock är det bra att känna till att ingen hundras är 100 % kompatibel alla för hundallergiker. Så om du eller någon familjemedlem har allergier kan du överväga att träffa ditt nya husdjur innan du förbinder dig att ta hem det.

Pudeln kännetecknas av pälsen och sitt estetiska utseende

Pudlar har en distinkt rak nos, långa öron som hänger tätt intill huvudet och mycket små tassar. Pudelns päls är dock dess mest karakteristiska kännetecken. Även om pudlar finns i en mängd olika färger är pälsen alltid enfärgad. Pälsen klipps också vanligvis på ett mycket distinkt sätt.

Även om du inte har för avsikt att visa upp din pudel bör du alltid klippa din pudel regelbundet .Du måste bada och klippa din valp en gång varannan månad för att hålla honom snygg. Se till att du räknar in kostnaden för pälsvård när du planerar för kostnaden för att köpa hund.

Så om du vill ha en tillgiven stilig kompis som kommer att bilda ett nära och snabbt band med hela familjen har du några val att göra när du jämför pudlar.

Läs mer: Pudel (Info, Kostnad, Personlighet & Sjukdomar) – domesticerat.se

1. Stor eller standardpudel

Vit stor pudel

Standardpudeltypen är den ursprungliga typen. De var de första som dök upp och deras historia är lång. Personligheter som är involverade i standardpudlarnas historia är bland annat adelsmän och kungligheter som uppskattade dem som sällskapsdjur. De berömda franska kungligheterna Ludvig XVI och Marie Antoinette framstår som de kanske mest kända pudelägarna i historien.

En standardpudel har specifika mått. De måste vara mellan 45 och 60 cm vid skänkeln (korset på axlarna). De måste väga mellan 16 och 22 kg. Det finns en utpräglad sexuell dimorfism hos standardpudlar eftersom hanar är notoriskt mer skrymmande än honor. På grund av deras stora storlek är det möjligt att vissa hänvisar till denna pudeltyp som jättepudel. En del kan kalla dem för ”royal standard” pudlar, men detta är inte officiella termer.

Den stora pudeln har ett ganska långt liv, så dess genomsnittliga livslängd kan överstiga 16 år. Detta beror dock på nivån och kvaliteten på vården. Som vi konstaterar är standardpudelrasen originalet. Från att denna ras korsats med små exemplar har de andra tre sorterna härletts.

2. Medelstor pudel

En stor vitt pudel tittar frammåt på en gräsmatta

Medelstora pudlar är något mindre än standardpudlar. Vissa organisationer som AKC kategoriserar dem dock inte olika utan slår ihop de två typerna. Av denna anledning råder det oftast stor förvirring när man diskuterar standardpudlar. I de organisationer för hundstandarder som erkänner den medelstora pudeln är de de som befinner sig i ett längdintervall på 35 till 45 cm vid skänkeln och med en vikt på mellan 7 och 12 kg.

Medelstora pudlar är något mindre än standardpudlar. Vissa organisationer som AKC kategoriserar dem dock inte olika utan slår ihop de två typerna. Av denna anledning råder det oftast stor förvirring när man diskuterar standardpudlar. I de organisationer för hundstandarder som erkänner den medelstora pudeln är de de som befinner sig i ett längdintervall på 35 till 45 cm vid skänkeln och med en vikt på mellan 7 och 12 kg.

Medelstora pudlar anses vara den andra sorten av pudlar, men de har samma egenskaper när det gäller utseende och temperament som de andra. Detta gäller bland annat pälsfärgen. Som en sidoanmärkning kan nämnas att majoriteten av hundutställningar endast tillåter enfärgade pudlar eftersom bi- eller parti-color pudlar diskvalificeras.

3. Dvärgpudel eller minipudel

en brun minatyrpudel nosar i gräset

En dvärgpudel eller miniatyrpudel (vanligen kallad minipudel) är, som namnet antyder, en av de mindre pudeltyperna. Storleksskillnaderna är gradvisa och dessa gränser är 28-35 cm vid skänkeln och 4-7 kg i vikt. Det kan vara svårt att se skillnaden mellan en medium och en standardpudel, men skillnaden mellan mini- och storpudlar är uppenbar.

Alla pudlar är intelligenta och anses vara en av de smartaste hundraserna i världen. Deras karaktär kan dock förändras lite beroende på typ. Minipudlar är vanligtvis lite mer energiska och aktiva än standardpudlar som anses vara lite mer reserverade. Naturligtvis beror det på den enskilda hunden och hur den är uppfostrad.

Minipudlar är också den typ av pudelras som har den längsta förväntade livslängden. Vissa minipudlar har varit kända för att överstiga 20 års ålder.

Typer av pudel – storlekar och blandningar – 3. Dvärgpudel eller minipudel

4. Toy pudel

 toy pudel utomhus

Den minsta av pudelraserna är toy pudeln. De är en av de mest kända och populära sorterna, särskilt enligt YouTube där det finns många videor som visar hur söta de kan vara.

Precis som standard- och kungspudlar har leksakspudlar och minipudlar mycket liknande egenskaper och kännetecken.

Toy pudeln är mindre än miniatyrpudlar, med en höjd på högst 10 tum och en vikt på högst 4-6 pund. Även om leksakspudlar i allmänhet är vänliga tenderar de att vara ängsliga och känsliga när det gäller små barn, främlingar och andra djur i hemmet.

Detta innebär att om du har små barn i familjen måste de förmodligen vara extra försiktiga med en toy pudel.

Medan toy pudeln är ganska vänliga mot sina ägare kan de ofta vara mindre vänliga och till och med aggressiva mot främlingar. Detta är en egenskap som de flesta hundägare förmodligen inte vill ha.

En annan sak om leksakspudlar som man bör tänka på är deras ibland svåra separationsångest och behov av rutiner.

Toy Pudlar är ofta smarta nog att memorera dina rutiner och förutse när du ska göra något.

Detta är ganska häftigt, men det kan också vara jobbigt om du plötsligt måste bryta den rutinen. Detta kan ge upphov till ångestproblem hos din Toy Pudel.

Uppfödare avlade selektivt mindre exemplar av andra pudlar tills de skapade denna typ. Eftersom det kan finnas många hälsoskäl i samband med korsningar involverades genetiker för att försöka minska risken för medfödda defekter.

Tyvärr är toy Pudlar fortfarande den ohälsosammaste av de olika pudeltyperna, även med vetenskapens inblandning och minskningen av sannolikheten för vissa medfödda sjukdomar. Många av dessa hälsoproblem delas av de andra pudeltyperna, men det verkar som om de är något mer benägna att utveckla dem. Kolla in de vanligaste hälsoproblemen för pudlar för att få veta mer.

Toy Poodle är en liten hundras med en höjd på cirka 24-28 cm vid skänkeln och en vikt på högst 2,5 kg. Du kan lätt se skillnad på en stor pudel och en toy pudel, även om det kan vara lite svårare med minipudlar.

Tekoppspudel

Tekoppspudel är resultatet av avel av mycket små hundar. De kan ofta vara mindre än till och med en toypudel. Tyvärr utförs denna typ av avel ofta på ett oansvarigt sätt. Resultatet, oavsett om det är en tekoppspudel eller en annan tekoppshundsras, är en hund som kan drabbas av mycket allvarliga hälsoproblem. De erkänns inte av standardiseringsorgan och det är i huvudsak en grym praxis.

Pudelblandningar

Eftersom pudeln är ett så intelligent och bedårande djur har många människor försökt att kombinera dessa element med andra raser. Resultatet har blivit en uppsjö av pudelblandningar som vinner popularitet. Det är viktigt att påpeka att dessa raser inte är officiellt erkända av de stora rasorganisationerna, även om det finns planer på att utveckla vissa av dem. Några framstående pudelblandningar är bland annat:

 • Goldendoodle (korsning av Golden Retriever och pudel)
 • Labradoodle (korsning av labrador och pudel)
 • Poochon (Bichon Frise och pudelkorsning)
 • Chipoo (korsning mellan chihuahua och pudel)
 • Peekapoo (Pekingese och pudelkorsning)
 • Schnoodle (korsning mellan schnauzer och pudel)
 • Shipoo (Shih Tzu och pudelkorsning)
 • Maltipoo (korsning mellan malteser och pudel)
 • Boxerdoodle (Boxer och pudel)
 • Bassetoodle (Basset Hound och pudelkorsning)
 • Pompapoo (korsning av pomeranian och pudel)
 • Cockapoo (korsning av Cocker Spaniel och pudel)
 • Yorkipoo (Yorkshire terrier och pudelkorsning)

Vilken typ av pudel ska jag skaffa?

Med tanke på de olika typerna av pudlar är det många som ställer sig denna fråga. Det är viktigt att notera att även om det kan finnas stora variationer mellan olika typer av andra hundraser när det gäller karaktären, är detta inte fallet med pudlar.

De har i allmänhet samma temperament bland de olika typerna. Detta innebär att de är en intelligent ras som knyter starka band till sin familj. De behöver socialisering och rätt behandling som alla hundraser, men de är särskilt bra med barn och svarar mycket bra på träning. Faktum är att om du inte ägnar tid åt att utveckla deras kognition kan de bli uttråkade och det är då beteendeproblem kan uppstå.

Pudlar är sällskapliga, tillgivna, lugna och intelligenta. Om du vill adoptera en i din familj måste du se till att du kan tillgodose alla deras grundläggande vårdbehov. Detta innebär vaccinationer, avmaskning och veterinärbesök, men det innebär också tillräcklig motion och mycket mental stimulans. Om du kan tillgodose dessa behov kommer ditt enda beslut att vara om storleken. Storleken på pudeln beror främst på önskemål och hur mycket utrymme du har.

Pudlarnas fysiska kännetecken

Pudeln är en mycket igenkännbar hundras. Det är lätt att se dess raka nos, långa öron som hänger nära huvudet och små tassar.

Det är dock pälsen som är det utmärkande kännetecknet för denna ras.

Pudelns päls har ett snörigt eller lockigt utseende och finns i en mängd olika färger, men är alltid enfärgad. De vanligaste pälsfärgerna för pudlar är: blå, svart, grå, silver, aprikos, grädde, brun, vit, röd och café-au-lait.

Klippan (det sätt på vilket pälsen är trimmad) är ett annat omedelbart igenkännbart kännetecken.

Många tror att klippet utformades för att vara visuellt tilltalande, men andra hävdar att det utvecklades som ett sätt att skydda (men inte hindra) dessa hundar när de användes för jakt och apportering.

I dag är det vanligaste pudelklämman ”lammklämman” eller ”valpklämman”, men andra populära klämmor är kontinentalklämman, den modifierade kontinentalklämman, town and country klämman, Miami klämman och kennelklämman.

Även om din pudel inte visas upp är det viktigt att hålla en regelbunden trimning.

Detta innebär att du ska bada och klippa din pudel en gång varannan månad – beroende på hunden kan detta ske mer sällan. Pälsvård kan vara dyrt, men är ett måste när du äger en pudel.

En pudel med öppen mun på en solig dag

En pudels personlighet & temperament

Pudlar har idag ett mycket lugnt liv. Ursprungligen avlades dock dessa hundar för att arbeta.

Som vi redan har nämnt är pudlar mycket intelligenta hundar som ganska lätt kan bli uttråkade om de inte får tillräckligt med mental och fysisk stimulans.

Pudelägare måste se till att de ger sina husdjur tillräckligt med motion, leker med dem och håller sig uppdaterade när det gäller inlärning och lydnadsaktiviteter.

Pudlar är snabba inlärare och kan lätt lära sig nya kommandon och trick – detta är en av anledningarna till att pudlar regelbundet förekom på cirkusar förr i tiden.

De är en lekfull, tålmodig och lojal hundras, men kan vara ganska reserverad mot främlingar.

Pudlar i alla storlekar är energiska, och även om leksakspudeln kanske inte behöver promenera lika långt som standardpudeln på sin dagliga promenad behöver den ändå en strukturerad motionsrutin.

Hur du tar hand om din pudel

Din husdjurspudel är en del av familjen och du vill ge honom eller henne den vård och uppmärksamhet som han eller hon förtjänar.

Här är en guide till hur du tar hand om din pudel för att hålla den på sin friskaste, mest sällskapliga och välskötta nivå.

Träning

Du bör gå ut med din pudel ungefär en timme om dagen.

Kom ihåg att alla pudlar behöver tas ut på promenad varje dag, oavsett storlek. Om du har en standardpudel har du helst en bakgård som är tillräckligt stor för att låta dem motionera när de vill.

Mindre raser kommer att trivas med att springa runt ditt hem, större raser behöver mer utrymme.

Grooming

Det är viktigt att du följer en regelbunden pälsvårdsrutin för din pudel.

Det innebär att du borstar deras päls en eller två gånger i veckan om håret är kortklippt. Om håret är längre bör det borstas dagligen. Alla mattade eller trassliga hår som inte kan borstas ut bör klippas bort med en sax.

Det rekommenderas att pudlar putsas professionellt var sjätte vecka. Det är bäst att få en heltäckande, kort trimning eftersom detta är mest bekvämt för hunden och lättast för dig att trimma.

En välvårdad pudel som får stryk av ägaren.

Socialisering

Se till att din pudel får mycket kontakt med andra hundar och människor. Särskilt dvärg- och leksakspudlar kan vara särskilt blyga när det gäller främlingar och det kan ta tid att vänja sig vid nya ansikten.

Förutom långa promenader kan träningskurser vara ett bra sätt för din pudelvän att interagera med andra hundar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *