Hundcenter

Skaffa hund och få hälsofördelar på köpet

Hunden bidrar med hälsofördelar

Det finns onekligen flera hälsofördelar med att ha en fyrfotad vän i sitt liv. Inte nog med att hunden kan fungera som din personliga tränare, alltid nära till hands och som ser till att de dagliga promenaderna blir av. Hunden är dessutom även behjälplig med att motverka och lindra vid psykisk ohälsa. Trots att studier pekar på flera olika anledningar till varför hunden hjälper att öka välmående, finns det en unison skara som uppmuntrar till hundägande, för hälsans skull.

Människans bästa vän

Har du också funderat på om du också skulle vilja ha en bästa kompis? Kanske en liten, söt och behändig hund att gosa med i soffan eller ett energiknippe som följer med på löprundan? Eller så kanske du redan har en hund och vill veta mer om varför just din bästa vän får dig att må så himla bra.

Ingen hund är den andra lik. De kommer i alla tänkbara former och varianter och det finns en ras för varje intresse som kan tänkas finns hos en potentiell ägare. Vad som är gemensamt för alla slags raser, förutom fyra ben och svans, är de psykiska och fysiska fördelarna som de kommer med.

En omhuldande hjärtevän

Välmående handlar inte uteslutande om hur du mår fysiskt, även den psykiska hälsan är en avgörande del för hur livet upplevs som helhet. Hunden kan bidra med att öka välmående på båda sätten. Eftersom en hund dagligen behöver motion är det fördelaktigt att ge den det. Enligt vissa undersökningar tillbringar en hundägare i snitt 74 minuter dagligen åt att promenera. Det är betydligt mer än de 30 minuter som rekommenderas till gemene person, men det tar inte slut där. Tillsammans med din vän kan ni genom dagliga promenader, förutom att hålla formen, minska blodtrycket, minska risken för kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke. Hunden är med andra ord en sann hjärtevän.

Behjälplig vid psykisk ohälsa

Lider du på något vis av psykisk ohälsa är fördelarna med hunden mångfacetterad. Förutom att det finns samband mellan psykiskt välmående och motion, hjälper hunden dig även på andra sätt. Konsekvenserna av hundägande är en sann kemisk reaktion i hela kroppen. Med motion släpper kroppen ut endorfiner, lyckohormoner, och du upplever en mer positiv syn på tillvaron. Därför kan det vara positivt att han en hund om man lider av exempelvis depression.

En annan kemisk reaktion är oxytocin, det hormon som omfamnar ditt inre med lugn och välbehag och hjälper till att minska på stress. Det enda du behöver göra för att frigöra detta hormon är att klappa, gosa och kela med din vän. Beröringen är även ett ypperligt tillfälle för dig och ditt husdjur att skapa en nära relation till varandra och varje gång din älskling får en klapp, bekräftar du hur duktig den är och ni bygger förtroende och tillit till varandra. Visst är det fantastiskt hur starka band hundägare kan skapa till sina små skyddslingar!

Sociala aspekter

Men det tar inte slut här. Andra områden som kan uppmuntra till ett hundägandeskap är sociala interaktioner. Du kanske tänker på hundtricket? Och jo, en hund uppmuntrar till interaktion med nya människor. Men, det stannar inte där. För framförallt kvinnor visar det sig att en hund ger en ökad trygghet när de är ute om promenerar, för andra hjälper en hund att minska känslan av ensamhet och isolering.

Ta hand om varandra

En hund kräver en omsorgstagande ägare. Oavsett dina avsikter eller mål med ägandeskapet så är det ett liv som du är ansvarig för. Det finns raser som kräver mer motion än andra, vissa är i behov av ständigt sällskap och det finns hundar som helst av allt vill krypa upp i din famn och gosa hela dagarna. Välj en hund utifrån dina förutsättningar och behov.

Källor:
Påverkas människans hälsa av att äga en
hund? Fysiska och psykiska aspekter: https://stud.epsilon.slu.se/7855/7/streng_lindstrom_l_150420.pdf

Hundens effekt på människans välmående:
https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1136798/FULLTEXT01.pdf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *