Hundcenter

Så mycket kostar det att ta bort tandsten på din hund

Att ta bort tandsten på din hund är oftast hyfsat billigt, men det kan bli en riktigt dyr historia om du och din fyrbenta vän uppsöker veterinären i elfte timmen. En vanlig tandstensborttagning brukar kosta någonstans mellan 2500 kr och 4500 kr, men har du misskött din hund kan flera tänder behöva dras ut vilket ofta leder till en saftig faktura på upp emot 8 000 – 10 000 kr. I de flesta fall så täcks tandstensborttagning inte av hundförsäkringen, så du bör alltid ha en buffert för framtida munsaneringar.

Det är lätt hänt att du som hundägare glömmer bort att undersöka vovvens tänder. Helt plötsligt har flera år av kärlek och bus passerat utan att du borstat tänderna eller bett en veterinär att undersöka din älsklings mun.

I sådant fall är risken stor att din älskling är på väg att drabbas av en allvarlig infektion eller tandköttsinflammation, vilket leder till att den första tandstensborttagningen blir betydligt dyrare än vad den hade behövt vara. Om tandköttsinflammationen inte åtgärdas i tid så kan den utvecklas till tandlossning, vilket leder till ytterligare problem för hunden.

Tecken på att din hund fått tandsten

Om din hund har börjat lukta illa ur munnen så är det ofta ett tecken på att den drabbats av tandsten. Har din hund tandsten så brukar tandytan vara ojämn, och tänderna kan dessutom vara missfärgade.

Tandstenen är inte så farlig i sig, men om man inte tar bort den i tid så kan den leda till följdsjukdomar. En del hundägare väljer att försöka ta bort tandstenen på egen hand, men det är inget att rekommendera då risken att skada hunden är ganska stor.

Så tar veterinären bort tandstenen

Hos veterinären får din hund genomgå en professionell tandrengöring, vilket innebär att all tandsten avlägsnas; även den som är placerad under tandköttets kant.

Hunden är vanligtvis under narkos när tandrengöringen utförs, men det finns veterinärer som väljer att söva ner hunden med lugnande medel istället. När en veterinär väljer nedsövning med lugnande medel så beror det oftast på att hon eller han gör bedömningen att narkos kan vara farligt på grund av hundens höga ålder eller någon allvarlig åkomma.Den professionella tandrengöringen utförs vanligtvis med hjälp av ultraljud, vilket är det mest skonsamma alternativet för tandemaljen. Hunden upplever ingen smärta under tandstensskrapningen, utan sover lugnt och stilla tills behandlingen är över.

Så länge som veterinären inte behöver dra ut några tänder så brukar priset ligga runt 3000 kr. Behöver din fyrbenta vän dra ut någon enstaka tand så kostar behandlingen runt 4000 kr.

Ibland händer det dock att en hund behöver dra ut en majoritet av sina tänder, och då slutar fakturan ibland på 10 000 kr.

Vi rekommenderar att du alltid jämför en mängd veterinärer innan du beslutar dig för vem du ska anlita. Det kan vara en god idé att kontakta flera landsortsveterinärer, då dessa ofta har rimligare priser än de större klinikerna i storstäderna.

Förebygg tandsten hos ditt husdjur

Tandsten hos husdjur är väldigt vanligt, men det finns sätt att förebygga problemet. Förebyggande tandvård är A och O; särskilt när det kommer till äldre hundar.

Att borsta tänderna på din hund är det bästa sättet att undvika framtida tandproblem, men det är jätteviktigt att du aldrig använder din egen tandkräm då hundar och fluor inte alls går bra ihop.

Du kan alltid köpa en hundtandkräm i en djurbutik eller hos något apotek, men det går oftast lika bra att borsta med lite salt som du blandat med vanligt kranvatten. Ett annat sätt att förebygga tandsten är att låta din hund tugga på tuggben eller andra former av hundtugg.

Källor

Hundmänniska.se: https://www.hundmanniska.se/tandsten-pa-hund/
Expressen.se: https://www.expressen.se/leva-och-bo/husdjur/luktar-hunden-illa-sa-har-loser-du-problemet/
Evidensia.se: https://evidensia.se/djurvardguiden/tandsten-hos-hund/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *