Hundcenter

Hur många hundar får man ha på ett hunddagis?

För att besvara frågan måste man först och främst veta hur stort hunddagis det gäller. Den som tar hand om fler än fyra hundar åt andra, till exempel i hunddagis eller hundpensionat är skyldig att följa Jordbruksverkets regelverk och det måste finnas utbildad personal på plats. Den som är ensam i verksamheten får ha maximalt tio hundar och dessutom kunna visa upp sin lämplighet och sin kunskap inom området.

Kompetenskrav för hundverksamhet

För att få tillstånd krävs att du som person är lämplig att arbeta med den här typen av verksamhet. Du och din eventuella personal måste också ha relevant utbildning inom det område som avses. För hunddagis gäller följande kompetenskrav:

  • Hundens beteende inklusive problembeteenden
  • Hundens behov av god fysisk och social miljö
  • Stress
  • Smittskydd
  • Tillsyn och skötsel samt enklare hundsjukvård
  • Djurskyddslagstiftningen
  • Raskunskap
  • Avelsrelaterade problem
  • Praktisk erfarenhet och praktik

Observera att tillstånd från Länsstyrelsen är ett absolut krav. Den som driver verksamhet utan tillstånd riskerar åtal och vid fällande dom riskeras antingen böter eller fängelse. Det gör ingen skillnad om du bedriver verksamheten i ditt eget hem eller i en för ändamålet särskilt anpassad lokal.

Tio till tolv hundar per utbildad personal

Om alla kunskapskrav är uppfyllda gäller att en person som är ensam i sin verksamhet får ta hand om maximalt tio vuxna hundar. Finns det anställda så beräknas att en heltidsanställd kan ansvara för upp till tolv hundar. Vid rastning och hundpromenader bör varje person ta hand om maximalt tio hundar och då är naturligtvis kravet att dessa tio kommer överens med varandra och fungerar väl ihop.

Djurskyddslagen och god vård

Den som älskar hundar gör säkert sitt allra bästa för att alla ska ha det riktigt bra men det finns ändå en del lagtexter som styr hur ett hunddagis bör vara beskaffat i vissa avseenden för att det ska uppfylla kraven på god djurmiljö som främjar djurens hälsa och minskar eventuella risker för skador.

Inomhustemperaturen bör ligga någonstans mellan 10–21 grader, äldre hundar kan behöva lite högre temperatur. Belysningen måste gå att reglera så den inte blir störande för hundarna. Finns separata boxar för en eller flera hundar gäller särskilda mått att ta hänsyn till. En liten hund behöver ett par kvadratmeter medan en riktigt stor ska ha mer än det dubbla. Ska mer än en hund vistas i samma box ska utrymmet ökas på med mellan 1–3 kvadratmeter per hund. Alla hundar i samma box måste ha möjlighet att bekvämt sträcka ut sig för vila. På de flesta hunddagis hålls flera hundar i samma box och det gäller då att kunna läsa hundarna och förstå vilka som fungerar väl tillsammans så vistelsen i boxen blir lugn och trevlig för alla.

I ett hunddagis måste det också finnas möjlighet att bada och på annat sätt sköta om hundarna. Utrymme och rutiner för mat och foder är också nödvändigt. Ett stort plus är om det finns rastgårdar där hundarna kan vistas ibland, gärna med utkiksplats och möjlighet att gräva eller möblera om på olika sätt. Kanske en stolpe för revirmarkering också. En rastgård kan dock aldrig ersätta promenader och aktivering på annat sätt. Både rastgård och boxar måste förstås hållas rena och snygga hela tiden.

Särskilda behov

Unghundar och seniorer behöver ofta extra kissrundor flera gånger under dagen. Skulle någon hund bli sjuk är det bra om det finns isoleringsutrymmen att tillgå i akuta situationer.

För att bedöma hur många hundar man kan ha på ett hunddagis handlar det alltså först och främst om att titta på hur stora utrymmen det finns och hur många som ska jobba där. Först när du vet det kan du göra en kvalificerad gissning på antalet hundar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *