Hundcenter

Gammal hund äter inte – Hjälp din hund vid aptitlöshet

Vi människor kan ibland få mycket starka känslomässiga band till våra hundar. Därför blir oron stor om du ser din gamla vän vända bort huvudet från maten. När någon, djur eller människa, inte har matlust förknippar vi det med psykisk ohälsa eller fysisk sjukdom. Det är svårt, om inte rent omöjligt, att tvinga både djur och människor att äta och dricka. Men det finns effektivare knep än tvång. Individen måste vilja själv och du kan lyckas locka din gamla vän till att med sin egen vilja mumsa i sig i alla fall lite mat.

Åldern tar ut sin rätt

För att kunna veta vad du kan göra för att hjälpa din vovve är det viktigt att klura ut varför den inte äter. Det är vanligt att aptiten gradvis minskar hos din fyrbenta vän när den blir äldre. En gammal hund är inte lika aktiv längre och gör inte av med så mycket energi. Metabolismen är långsammare och systemet går ned i varv. Både smak- och luktsinnet blir svagare även hos luktexperten så den lockande goda doften från maten frestar inte lika starkt som förr.

Aptitförändringen kan alltså bero på helt naturliga orsaker som såväl djur som människor utvecklar när åren går och kroppen åldras. Så länge den dricker bra och verkar nöjd så behöver du troligen inte oroa dig allt för mycket.

Locka den friska gamlingen att äta

Börja med att glömma din oro och inte göra en ”grej” av att vovven inte vill äta. Hunden känner dig bättre än du tror och kan bli lika orolig som du är.

  • Gamla hundar har i regel trögare mage än de yngre och kan rentav vara lite förstoppade. De dricker inte lika mycket längre. Då kan de känna sig stinna och mätta. Ge därför ”blötmat” eller blanda torrfoder med någon god sås för att få i den mer vätska utan att den måste dricka.
  • Behandla inte din hund som en skör åldring genom att låta den sova bort dagarna bara för att den inte orkar gå långpromenader längre. Det är inte bra för muskler, leder och ger inte mer aptit. Aktivera senior-hunden genom att ta korta promenader eller andra aktiviteter som håller den ung i sinnet. Hunden måste få göra av med energi för att kunna känna sig hungrig och få aptit.
  • Ömka inte med och tyck synd om din hund. Det smittar av sig och den blir varken tröstad eller lyckligare av det. Gör situationen och hunden glad istället.
  • Låt inte mat stå framme i överflöd utan servera portioner som är ganska små. Alla hundar tycker om att vara duktiga inför sin matte eller husse. När hunden smakar på maten så ge den beröm och tala om vad duktig den är.

Smygande ålderskrämpor som ger aptitlöshet

Men om din hund inte får i sig någon mat alls och dina ansträngningar att få den att äta är förgäves bör en veterinär besökas så fort som möjligt. Det kan finnas en bakomliggande sjukdom och känner du din hund så har du nog redan fått misstankar om det. Din fyrbenta vän är inte som vanligt och allmäntillståndet är troligen påverkat vid det här laget. Hundar kan få åldersrelaterade krämpor som smyger sig på och som till en början är omärkbara.

Vad veterinären kan hitta

Här följer några av de vanligaste åkommorna som bland annat ger nedsatt aptit:

  • Tandproblem – vanligt bland hundar är tandsten och tandlossning. Tandrötterna kan ha en inflammation som är smärtsam men svår att upptäcka. Hunden kan inte direkt visa dig heller. Behandlingen är att dra ut tänderna och när det är gjort förstår du att den haft ont. Hunden blir plötsligt piggare och gladare om än tandlös så det får bli mjuka godsaker än hårda ben att smaska på.
  • Levercancer – får en gammal hund problem med levern är det oftast cancer. Det är en lurig sjukdom för symtomen kommer sent i förloppet. Minskad aptit, kräkning, diarré, vätska i buken och gula slemhinnor är symtom som kan visa sig men tyvärr i ett sent skede.
  • Njursvikt – minskad aptit men ökad törst och urinering. Hunden får en illaluktande mun och irritation i munnens slemhinnor.

Beroende på diagnos kan man avgöra om det går att behandla. Något vi alla som har eller har haft husdjur vet är det faktum att deras livslängd är mycket kortare än vår. Om din hund inte vill ha mat längre och är sjuk kan det vara så att den har vandrat färdigt här på jorden. En behandling kan bli svår och smärtsam för hunden, men i vissa fall kan det vara värt det.

För en dialog med din veterinär och be om rådgivning hur ni ska göra. En hund som är mycket gammal med låg risk att överleva en längre tid som en frisk hur mår ofta bättre av att undvika en omfattande operation eller behandling.

Källor:
agria.se
harligahund.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *